Komunikace sluchově postižených na střední škole - Filipcová, Věra (2007)
V rigorózní práci “Komunikace sluchově postižených na střední škole“ shrnuji poznatky o vizuálně pohybových kódech používaných při komunikaci sluchově postižených osob v současné době u nás i ve světě. Práce je členěna na teoretickou a výzkumnou část a je rozložena do pěti kapitol. V teoretické části první kapitola pojednává o významu sluchu pro člověka, o důsledcích ztráty sluchu promítajících se v osobnosti jedince s nedoslýchavostí či hluchotou. Dále rozebírám oblast komunikace u sluchově postiženého jedince. Stěžejním obsahem teoretické kapitoly jsou vizuálně motorické komunikační systémy sluchově postižené osoby. Výzkumné šetření rigorózní práce jsem zaměřila na studenty středních škol pro sluchově postižené v České republice. Analyzuji užívání komunikačních systémů u studentů na středních školách v závislosti na předcházející péči a užívání vizuálně pohybových komunikačních systémů ve škole, rodině, komunitě neslyšících a v komunikaci s ostatní slyšící a neslyšící populací. Ana.