Profesní orientace jedinců se specifickými poruchami učení - Navrátilová, Dana (2007)
Předkládaná rigorózní práce se zabývala problematikou profesní orientace jedinců se specifickými poruchami učení. Jejím cílem bylo analyzovat možnosti profesní orientace žáků se specifickými poruchami učení se zaměřením na výchovu k volbě povolání a profesní poradenství na základních a středních školách. Teoretická část se skládá ze čtyř kapitol. První kapitola obsahuje psychologické aspekty ovlivňující volbu povolání.Druhá kapitola zahrnuje definice specifických poruch učení, jejich etiologii, možnosti prevence, diagnostiky a reedukace. Třetí kapitola vymezuje současnou organizaci péče a vzdělávání u jedinců se specifickými poruchami učení. V poslední teoretické kapitole jsou prezentovány možnosti poradenství u těchto jedinců na školách a školských poradenských pracovištích a v rámci informačních a poradenských středisek při úřadu práce. Výzkumná část je uvedena v páté kapitole. V této části byla použita kvantitativní metoda a technika dotazníku. V rámci statistické procedury bylo rea.