Vliv nelékařských služeb na kvalitu života pečovatelů o děti s onkologickým onemocněním - Vaďurová, Helena, 1981- (2007)
Práce se zabývá problematikou kvality života primárních pečovatelů o děti s onkologickým onemocněním, samotných nemocných dětí a ostatních členů rodiny. Práce se v teoretické části pokouší o vytvoření uceleného přehledu soudobých teorií a typologií vlivu chronického a závažného onemocnění na jedince a jeho rodinu a sestavení výčtu a komparace nejpoužívanějších modelů kvality života pro tuto specifickou populaci a jejich nástrojů měření. Její součástí je také přehled nelékařských služeb nabízených rodičům onkologicky nemocných dětí v České republice a zahraničí. V empirické části práce byla měřena subjektivní kvalita života rodičů onkologicky nemocných dětí formou dotazníkového šetření a také byly vedeny polosrtukturované rozhovory s odborníky poskytujícími nelékařské služby. Propojením a komparací zjištění teoretické a empirické části práce byl utvořen ucelený obraz současné situace zkoumané problematiky - možnosti ovlivňování kvality života pečovatelů onkologicky nemocných dětí pomoc.