Termodynamická analýza DNA po její modifikaci protinádorově účinnými látkami - Bursová, Vendula, 1978- (2007)
ABSTRAKT K léčbě některých typů nádorů se již řadu let s úspěchem využívá léčiv s centrálním kovovým iontem. Nejdéle používaným cytostatikem s centrálním Pt(II) iontem je cisplatina (cis-diaminodichloroplatnatý komplex). Platinové a taktéž rutheniové komplexy reagují v buňce s molekulami DNA. Modifikace DNA těmito komplexy a následné buněčné procesy jsou pravděpodobně příčinou jejich protinádorového účinku. Pro pochopení mechanismu účinku platinových a rutheniových komplexů je třeba důkladně analyzovat změny biofyzikálních parametrů a struktury DNA vlivem jejich vazby a jejich korelaci s následnými buněčnými procesy. Jednou z moderních metod používaných pro měření biofyzikálních parametrů DNA je mikrokalorimetrie. Metodou diferenční skenovací kalorimetrie byly studovány termodynamické parametry monofunkčních aduktů klinicky neúčinných komplexů dienplatiny a komplexu [PtCl(NH3)3]Cl. Jedním z buněčných mechanizmů odstraňujících léze na DNA způsobené vazbou komplexů je nukleotidová exci.