Biomechanická analýza techniky složitého gymnastického přeskoku přemet vpřed dvojné salto vpřed skrčmo - Höfer, Luděk (2007)
Práce se zabývá problematikou biomechanické analýzy přeskoku mužů přemet a dvojné salto vpřed skrčmo. V teoretické části jsme provedli analýzu vývoje sportovní gymnastiky u nás, dále analýzu vývoje přeskokového nářadí ve sportovní gymnastice mužů. Pomocí přístrojové techniky jsme provedli digitalizaci vybraných záznamů přeskoku mužů na 35. MS ve sportovní gymnastice mužů v belgickém Ghentu. Cílem práce bylo analyzovat techniku provedení vybraného přeskoku z biomechanického pohledu a sestavit praktická doporučení pro trenéry této disciplíny. Ke splnění cíle práce jsme si stanovili 4 úkoly a 4 hypotézy práce. Získaná data jsme vyhodnotili pomocí přístrojové techniky SIMI MOTION a statisticky jsme je vyhodnotili. Polovina hypotéz se potvrdila na základě statistických údajů. V diskuzi se zabýváme úskalími, které mohou zapříčinit neúspěšný pokus závodníka na přeskoku, dále hledáním optimální cesty nácviku tohoto složitého gymnastického přeskoku. V závěrech se objevují teoretická i praktická.