Reproducibilita citlivosti baroreflexu a jeho genetická podmíněnost - Jíra, Miroslav (2007)
ÚVOD Dynamika regulace kardiovaskulárního systému je příčinou existence kolísání oběhových parametrů, například krevního tlaku (TK) a srdečních intervalů (SI), kolem určité hodnoty v relativně pravidelných rytmech. Výsledkem těchto oscilací s různou frekvencí je variabilita v daném parametru, kterou je možné kvantifikovat metodou spektrální analýzy. Mezi mechanismy, které se významným způsobem podílejí na regulaci kolísání krevního tlaku, patří baroreflex. Nejčastěji je studována srdeční větev baroreflexu, která může být kvantifikována jako citlivost baroreflexu, neboli změna srdečního intervalu vyjádřená v ms, resp. změna srdeční frekvence v mHz vyvolaná změnou krevního tlaku o 1 mmHg (BRS v ms/mmHg, resp. BRSf v mHz/mmHg). Snížená citlivost baroreflexu zvyšuje riziko náhlé srdeční smrti po infarktu myokardu a spolu se zvýšenou variabilitou v tlaku představuje rizikový faktor při rozvoji hypertenze a srdečního selhání.