Neuropsychologické aspekty farmakorezistentní epilepsie temporálního laloku - Michálková, Zuzana (2007)
Neuropsychologické aspekty farmakorezistentní epilepsie temporálního laloku. Abstrakt: Cílem epileptochirurgické operace je nejen odstranění epileptických záchvatů, ale zejména zvýšení kvality života pacientů. Ne vždy však k tomuto zlepšení dojde, přestože byla operace úspěšná a pacient je zcela bez záchvatů. Zaměřili jsme se na sledování kognitivního výkonu a některých aspektů emocionálního prožívání před operací a rok po operaci u pacientů s farmakorezistentní epilepsií temporálního laloku. Záměrem bylo zjistit, k jakým změnám dochází po odstranění části mozkové tkáně (epileptogenního ložiska) v oblasti tak funkčně citlivé jako je temporální lalok. Získané výsledky jsme zpracovali kvantitativně a kvalitativně formou kazuistických studií. Ukázalo se, že celkový výsledek operace je významně ovlivňován dalšími faktory psychologické a psychosociální povahy, a že lze vytipovat určité rizikové skupiny pacientů, u kterých se dá očekávat menší profit z operace a horší psychosociální přizpůso.