Sociální determinanty nerovnosti ve zdraví - Kaňová, Pavlína, 1974-; Holčík, Jan, 1944-; Masarykova univerzita. Ústav sociálního lékařství a veřejného zdravotnictví (2007)
Za nerovnosti ve zdraví jsou označovány systematické rozdíly mezi sociálními skupinami, jež se liší svou socioekonomickou pozicí, místem, kde žijí, genderem či etnickou příslušností. Tyto nerovnosti poutají zájem zejména proto, že většinou odrážejí nerovnou distribuci zdrojů ve společnosti. Rozdíly ve zdraví, které se odvíjí od nerovného postavení sociálních skupin, jsou vnímány jako důsledek nerovných šancí na zdraví a jako takové jsou většinou považovány za nespravedlivé. Největší pozornost poutá silná souvislost mezi socioekonomickou pozicí a zdravím. Existují čtyři základní vysvětlení tohoto vztahu - teorie artefaktu, teorie výběru, behaviorální vysvětlení a vysvětlení strukturální. V současnosti narůstá konsensus, že nerovnosti ve zdraví jsou důsledkem uspořádání společnosti. Nejvíce prostoru je proto věnováno strukturálním vysvětlením vycházejícím z konceptu sociálních determinant zdraví, především jejich psychosociální verzi. Materiální podmínky byly nejdůležitější determinantou.
The dissertation deals with social determinants of inequalities in health. The term inequalities in health refers to systematic differences in health between social groups defined by socioeconomic position, place, gender, ethnicity etc. Most of the inequalities in health across social groups are unjust because they reflect an unfair distribution of the underlying social determinants of health. There are for main types of explanations of strong relationship between socioeconomic position and health - artefact hypothesis, selection, behavioral explanation and structural explanation. Current research suggest that material, cultural and psychosocial determinants are critical links between social structure and health. The unequal social distribution of these determinants represents the specific responses of socioeconomic groups to the conditions imposed on them by social structure. Material conditions were the most important determinant of health at times of infection diseases domination.
Vedoucí práce: Jan Holčík
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2007
Keywords: sociální lékařství; sociální problémy; zdraví; disertace