Sociální determinanty nerovnosti ve zdraví - Kaňová, Pavlína, 1974- (2007)
Za nerovnosti ve zdraví jsou označovány systematické rozdíly mezi sociálními skupinami, jež se liší svou socioekonomickou pozicí, místem, kde žijí, genderem či etnickou příslušností. Tyto nerovnosti poutají zájem zejména proto, že většinou odrážejí nerovnou distribuci zdrojů ve společnosti. Rozdíly ve zdraví, které se odvíjí od nerovného postavení sociálních skupin, jsou vnímány jako důsledek nerovných šancí na zdraví a jako takové jsou většinou považovány za nespravedlivé. Největší pozornost poutá silná souvislost mezi socioekonomickou pozicí a zdravím. Existují čtyři základní vysvětlení tohoto vztahu - teorie artefaktu, teorie výběru, behaviorální vysvětlení a vysvětlení strukturální. V současnosti narůstá konsensus, že nerovnosti ve zdraví jsou důsledkem uspořádání společnosti. Nejvíce prostoru je proto věnováno strukturálním vysvětlením vycházejícím z konceptu sociálních determinant zdraví, především jejich psychosociální verzi. Materiální podmínky byly nejdůležitější determinantou.