HPLC studium kvartérních benzofenanthridinových alkaloidů ve vybraných rostlinných druzích čeledi Papaveraceae - Gregorová, Jana (2007)
Kvartérní benzofenanthridinové alkaloidy (KBA) jsou malou skupinkou isochinolinových alka-loidů a jsou biosyntetizovány z fenylalaninu. Jejich hlavním zdrojem je čeleď Papaveraceae, v malém množství se také vyskytují v čeledi Fumariaceae, Rutaceae a Ranunculaceae. Nejznámějšími benzofenanthridiny jsou sanguinarin a chelerythrin. Jsou nazýváné jako hlavní alkaloidy a vykazují velmi široké spektrum biologických účinků např.: protizánětlivý, antimikrobiální nebo antifungální účinek.Z řady studií je známo, že v rostlinách jsou hlavní KBA velmi často doprovázeny dalšími benzofenathridiny, které mají stejnou strukturu ale jinak substituované jádro. Jedná se o sanguirubin, sanguilutin, chelilutin, chelirubin a makarpin. Nazývají se minoritními alkaloidy, protože se vyskytují ve velmi malém množství. Z důvodu omezené dostupnosti jsou doposud informace o jejich biologických účincích velmi limitované Tato práce byla vypracována jako součást systematického studia kvartérních ben-zo[c]fenanthridi.