Pojetí ctností a neřestí ve výtvarné pedagogice a současném výtvarném umění - Hubáčková, Jana (2007)
Dizertační práce s názvem Pojetí ctností a neřestí ve výtvarné pedagogice a v současném výtvarném umění se zaměřuje na proměnu hodnotové orientace a etických principů od první poloviny osmnáctého století po současnost. Cílem práce je poukázat na aktuálnost etických principů /pomocí jednotlivých kategorií ctností a neřestí/ v současné společnosti. Práce vychází z předpokladu, že ve výše zmíněném časovém horizontu došlo k proměně etických principů. Odraz této proměny je sledován v současném výtvarném umění a výtvarné pedagogice. Práce má výkladový, hermeneutický charakter. Pro sledování daného fenoménu je použita metoda strukturovaného rozhovoru a hromadně administrativního šetření. Záměrem dizertační práce je více porozumět proměně etických hodnot a pokusit se o deskripci transformace sledovaného fenoménu. Závěr práce analyzuje výsledky šetření a snaží se předložit teoretická pojednání v kontextu etiky, která mohou být také významným přínosem pro výtvarnou pedagogiku či teo.