Možnosti interpretace spontánního dětského výtvarného projevu s využitím kategorií psychologie písma a psychologického výkladu symbolů - Kirchnerová, Veronika, 1978- (2007)
Disertační práce se zabývá spontánním dětským výtvarným projevem a jeho využitím v pedagogické práci. Na základě teoretického rámce pohledu na spontánní dětský výtvarný projev předkládám svůj vlastní návrh interpretace spontánního dětského výtvarného projevu s využitím kategorií psychologie písma a psychologického výkladu symbolů. Navržená metodika interpretace vychází z teoretického zázemí psychologie písma, současných teorií dětského výtvarného projevu a také z teorií procesu sémiózy v dětském výtvarném projevu. Metodika je primárně určena pro pedagogické prostředí a její aplikace umožňuje získat plastický obraz osobnosti dítěte, což napomáhá možnostem rozvoje osobnosti dítěte v rámci pedagogického procesu.