Komplexy oxidu osmičelého jako elektroaktivní značky pro DNA a jejich analytické využití - Kostečka, Pavel (2007)
Konvenční přístupy analýzy sekvencí DNA a RNA se obvykle opírají o nepřímé metody, jejichž výsledkem je získání otisku DNA (DNA fingerprint) většinou v podobě spektra restrikčních fragmentů. Současné metody jsou často založeny na odlišeném chování heteroduplexu (vzniklého spárováním standardního a mutantního řetězce) a homoduplexu (vzniklého spojením plně komplementárních úseků) - detekuje se změna elektroforetické mobility, změna citlivosti ke štěpení nukleázami aj. Tyto techniky - ač poskytují přesné výsledky - jsou relativně nákladné, pracné a časově náročné. Z tohoto důvodu je věnována značná pozornost vývoji levných, snadno ovladatelných biosenzorů, mimo jiné elektrochemických. Tato práce byla zaměřena na použití elektrochemických technik pro detekci hybridizace DNA a vyhledávání bodových mutací. Více než měření vlastních elektrochemických signálů DNA se v poslední době z řady důvodů využívá značení DNA elektroaktivními značkami. V naší laboratoři máme více jak 20tiletou zkušenost.