Využití navigačního systému při miniinvazivní implantaci necementované jamky kyčelního kloubu - Štipčák, Václav (2007)
Tématem překládané disertační práce je využití navigačního systému pro implantaci necementované jamky totální náhrady kyčelního kloubu v kombinaci z miniinvazivní technikou. Cílem klinické části práce je srovnání, radiologických, klinických a laboratorních výsledků 4 skupin pacientů. Experimentální část je věnována korelacím mezi hodnotami inklinace a anteverze acetabulární komponenty zaznamenané počítačem při finální implantaci jamky a hodnotami změřenými z rentgenového snímku po operaci. Výsledky klinické části práce nám ukazují rozdíly v oblasti funkčního skóre při hodnocení 6 týdnů od operace ve prospěch miniinvazivních přístupů. Při radiologické analýze bylo dosaženo lepších výsledků za použití navigace z anterolaterálního přístupu V experimentální části nebyly u miniinvazivního posterolaterálního přístupu radiologické pozice jamky v korelaci s pozicemi získanými z počítače při finální implantaci jamky.