Řešení krevních ztrát po náhradách nosných kloubů autologní retransfúzí a izovolemickou hemodilucí - Kučera, Bořek; Hart, Radek, 1967-; Masarykova univerzita. Klinika traumatologie (2007)
Cílem této studie bylo zhodnotit efekt pooperačního retransfuzního systému ORTHO P.A.S. u neanemických pacientů, kteří prodělali implantaci totální endoprotézy kolenního kloubu. V druhé části této studie byl hodnocen efekt izovolemické hemodiluce u neanemických pacientů, kterým byla implantována totální endoprotéza kyčelního kloubu. Studie ukázala, že užití pooperačního retransfuzního systému a izovolemické hemodiluce snižuje nutnost aplikace alogenní transfuze. Tím se snižuje nejen riziko nežádoucích účinků alogenních transfuzí, ale snižují se i náklady na převody krve spojené s totálními endoprotézami.
The aim of this study was to evaluate the effect of postoperative retransfusion system ORTHO P.A.S in nonanemic patients undergoing total knee arthroplasty. I in the second part of this study was evaluated the effect of isovolemic hemodilution in nonanemic patients undergoing total hip arthroplasty. The study findings indicate that usage of postoperative retransfusion system is of great clinical importance in indicated cases. It may increase the efficiency and reduce the cost of blood-ordering practices associated with total knee arthroplasties. The study suggests that the isovolemic haemodilution might help to minimize different risks of blood transfusions and may reduces the cost for blood management for patients treated with large hip replacement.
Vedoucí práce: Radek Hart
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2007
Keywords: autologní retransfuze; izovolemická hemodiluce; protézy kloubů; totální endoprotéza kyčelního kloubu; total endoprosthesis of hip joint; disertace