Řešení krevních ztrát po náhradách nosných kloubů autologní retransfúzí a izovolemickou hemodilucí - Kučera, Bořek (2007)
Cílem této studie bylo zhodnotit efekt pooperačního retransfuzního systému ORTHO P.A.S. u neanemických pacientů, kteří prodělali implantaci totální endoprotézy kolenního kloubu. V druhé části této studie byl hodnocen efekt izovolemické hemodiluce u neanemických pacientů, kterým byla implantována totální endoprotéza kyčelního kloubu. Studie ukázala, že užití pooperačního retransfuzního systému a izovolemické hemodiluce snižuje nutnost aplikace alogenní transfuze. Tím se snižuje nejen riziko nežádoucích účinků alogenních transfuzí, ale snižují se i náklady na převody krve spojené s totálními endoprotézami.