Optimalizace výpočtu dioptrické hodnoty nitroočních implantátů - Vícha, Igor, 1972- (2007)
Úvod: Přesnost výpočtu dioptrické hodnoty IOL u pacientů s normálně konfigurovaným okem s průměrnou axiální délkou a s průměrnou lomivostí rohovky je ve většině případů dobrá. V ostatních případech je situace podstatně složitější a výsledky operace nemusí být dostatečně uspokojivé. Cílem této práce je analyzovat dosavadní způsob provádění výpočtů dioptrické hodnoty IOL před operací katarakty na pracovišti autora a navrhnout optimální způsob provádění těchto výpočtů tak, aby byly minimalizovány pooperační odchylky refrakce od očekávané hodnoty, a to nejen pro normálně konfigurované oči s prostou kataraktou, ale i pro atypické případy. Metodika: V letech 1996 - 2006 byl shromážděn soubor 12789 pacientů po operaci katarakty, ze kterého byly k analýze výpočtu dioptrické hodnoty IOL vybrány tyto případy: 101 očí s axiální délkou 20,0 - 30,0 mm operovaných pro prostou kataraktu, 51 očí operovaných pro kataraktu současně s transplantací oční rohovky, 50 očí operovaných pro kataraktu současně.