Návrh koncepce a obsahu elektronického atlasu Libereckého kraje - Šmída, Jiří, 1974- (2007)
Předložená disertační práce se zabývá problematikou elektronických map s důrazem na jejich ucelené soubory - atlasy. Jejím cílem je návrh koncepce elektronického atlasu území Libereckého kraje. Ke splnění cíle práce vedly dílčí kroky prezentované samostatnými kapitolami. V úvodní části práce jsou popisovány použité programové prostředky s důrazem na geografické informační systémy a jejich využití pro tvorbu elektronických map a atlasů. V další části (kapitola 4) je definován pojem elektronický atlas a diskutovány výhody a nevýhody elektronické formy map a atlasů v porovnání s tištěnými mapami a atlasy. Za pomoci čtyř přístupů ke klasifikaci elektronických map a atlasů jsou demonstrovány přístupy k jejich řešení. Kapitola 5 nazvaná „Aspekty tvorby elektronických map a atlasů“ podrobně rozebírá postup tvorby elektronického atlasu. Je poukázáno na rozdíly v tvorbě interaktivních a neinteraktivních map a rozebírány možné přístupy ke konstruování kompozičních prvků atlasu. Hlavní cíl práce .