Sezónní dynamika populací a společenstev vícebuněčných cizopasníků jelce tlouště (Leuciscus cephalus L.) - Satková, Zuzana (2007)
Sezónní dynamika populací a společenstev vícebuněčných cizopasníků jelce tlouště (Leuciscus cephalus L.) Sezónní výskyt mnohobuněčných cizopasníků jelce tlouště (Leuciscus cephalus) byl studován v průběhu let 2005 a 2006. Odběry probíhaly v měsících červen, září, listopad 2005 a květen, červenec a říjen 2006 v obci Bohuslavice nad Vláří, řeka Vlára (Česká republika). Bylo vyšetřeno 121 adultních jedinců jelce tlouště. Celkem bylo nalezeno 8180 jedinců parazitů 20ti druhů reprezentujících 5 taxonů. Nejpočetnější skupinu tvořila třída Monogenea. Byly zjištěny rozdíly ve struktuře společenstev cizopasníků mezi jednotlivými odběry. Sezónní dynamika výskytu byla sledována u vybraných druhů ektoparazitů: Dactylogyrus folkmanovae, Dactylogyrus nanoides, Dactylogyrus naviculoides, Dactylogyrus prostae, Dactylogyrus vistulae, Dactylogyrus vranoviensis, Paradiplozoon megan a Gyrodactylus spp. a endoparazitů: Philometra abdominalis, Acanthocephalus anguillae, Pomphorhynchus laevis. Společenstva.