Liberalizace pohybu pracovních sil v EU v souvislosti s rozšířením - Žáková, Veronika (2007)
Ústředním tématem diplomové práce je liberalizace pracovních trhů v EU. Pozornost je zaměřena především na přechodná období. První část této práce poskytuje teoretický základ - uvedení do problematiky volného pohybu osob včetně sociálních aspektů migrace, definování základních pojmů a především pak otázka omezení této základní svobody v podobě dojednaných přechodných období. Ve druhé části je pak ukázáno na příkladu tří „starých“ států EU, jak byla možnost zavést přechodná ustanovení využita a jaká omezení jsou uplatňována. Na závěr je zmíněna i situace v České republice.