O Salazarismo e a Guerra de Angola na historiografia e no romance Os Cus De Judas de António Lobo Antunes - Štěpánová, Petra (2007)
Tato práce pojednává o pravicovém režimu, tzv. Salazarismu a o Koloniální Válce, která je s ním úzce spjata. Obě záležitosti jsou zpracovány ze dvou perspektiv. Pro první, historickou, slouží jako východisko různá historiografická díla. Pro druhou, literární perspektivu, slouží jako východisko zážitky hlavního hrdiny románu Os Cus De Judas, portugalského spisovatele Antónia Loba Antunese