Církev Bratrská v době nacistické okupace - Dvořáková, Jana (2007)
Diplomová práce se zaměřuje na problematiku českých evangelikálních církví v době nacistické okupace a to na konkrétním příkladě Církve bratrské resp. tehdejší Jednoty českobratrské. Jedná se o jednu ze státem neuznaných reformovaných církví, vzniklých na konci 19. století. Práce je rozdělena do 17. kapitol. První kapitola stručně nastiňuje dosavadní stav bádání v této oblasti, další kapitola se pak věnuje vzniku církve a jejímu vývoji až do současnosti. Práce se jednak na obecné rovině zabývá vztahem Jednoty k válce a násilí obecně a dále také ke státu a nacismu (kap. 3.-5.). Tento kruh obecnějších otázek je výchozím bodem pro další přístup k celé problematice života církve v době II. světové války. Samostatným okruhem je praktický život církve v době nacistické okupace. V příslušných kapitolách (6.-14.) věnovaných jednotlivým oblastem života církve, se diplomová práce pokouší detailněji popsat s jakými problémy se v tomto období potýkala, jak na změny reagovala a do jaké míry se