Reflexivita jako prostředek k promýšlení povahy média filmu v díle Wima Wenderse - Drobík, Lukáš (2007)
V této bakalářské práci si bereme pod drobnohled filmaře Wima Wenderse. Nebudeme se však zabývat obecným portrétováním filmaře, ale chceme zkoumat jednu širší součást jeho umělecké tvorby. Většina filmů režiséra je více či méně prodchnuta zrcadlením autorského vztahu k samotnému dílu, k tvorbě, umění a světu vůbec. Ve filmech je přítomno promýšlení různorodých částí filmařské a umělecké činnosti. Toto promýšlení se dotýká vztahu filmaře a filmařské techniky, technologie, produkce, vnímání a chápání obrazu, potažmo kinematografie jako celku. Jedním z klíčových témat, jež je v různé míře přítomné napříč Wendersovou tvorbou, je vztah obrazu a před-kamerového světa - skutečnosti. K tomuto se váže celkové napětí v díle vznikající mezi obrazem jako zachycením skutečnosti a vyprávěním příběhů. Druhou významnou myšlenkovou linii představuje problematika nových technologií vstupujících do stále se proměňující kinematografie. Takové strategie sebezkoumání uskutečněné filmem bude