Znojemští starostové 1848-1918 - sociální a rodinné zázemí komunálního politika - Nedvědová, Veronika (2007)
Tato bakalářská práce pojednává o znojemských starostech, kteří působili v letech 1848 - 1918 na znojmeské radnici. Tato oblast je velmi málo probádaná, a proto jsem si ji vybrala jako téma své bakalářské práce. V ní jsem nastínila dosavadní zpracování tématu a stručné dějiny města Znojma ve 2. polovině 19 století. Dále jsem se věnovala biografiím osmi znojemských starostů Antona Buchbergera, Antona Glasnera, Josefa Glaßnera, Josefa Wandrasche, Antona Jungnickla, Johanna Brantnera, Johanna Haaseho a Heinricha Hommy. Zpracovala jsem jejich osudy bigraficky. Věnovala jsem se též rodinnému životu, manželství a dětem. Po jejich zpracováních jsem pak jednotlivé osobnosti porovnala (z hledisek délky funkčního období, majetku atd.) a snažila se je zapojit do celkového dění v 19. století. Nakonec jsem došla k závěru, že celkové dění ve městě a životy jeho čelních představitelů se neodlišují od běžných charakteristik monarchie v 19. století. Město Zojmo zapadlo do tehdejší představy o občanské