Pedagogická evaluace jako prostředek rozvoje e-learningu ve vzdělávání dospělých - Fialová, Barbora (2007)
Cílem diplomové práce je vytvořit teoretický model nástroje pro evaluaci e-learningu pro dospělé. E-learning se využívá v oblasti vzdělávání dospělých a jeho prudký rozvoj vyžaduje pozornost pedagogického výzkumu k podpoření jeho efektivního využívání a inovace. Pedagogická evaluace je jedním z prostředků, jak vnést kvalitu do e-learningu ve vzdělávání dospělých. Pro komplexnost nástroje a systematičnost přístupu jsem jako rámec pro evaluační nástroj zvolila osmi-dimenzionální rámec pro e-learning od B.Khana. V první části práce jsou zkoumána teoretická východiska práce: zásady a dobrá praxe ve vzdělávání dospělých, problematika e-learningu, kontext informační společnosti: co přináší v pojetí funkční gramotnosti a klíčových kompetencí. Dále jsem zkoumala subsystém vzdělávání dospělých v ČR, ten není dostatečně rozvinutý a má svá výlučná specifika. Nedostatek literatury o e-learningu pro dospělé jsem kompenzovala implementací tří aktuálních pedagogických teorií, které jsou relevantní