Celní správa - Korytárová, Gabriela (2007)
Dnem vstupu České republiky do Evropské unie (dále jen EU případně „Unie“), tedy dne 1.května 2004, došlo v souvislosti se změnami obchodní i celní politiky a s nutností plnit od počátku závazky České republiky vůči EU v oblasti celnictví k restrukturalizaci sítě úřadů celní správy. Bylo třeba jednak dokončit povinnosti vyplývající ze závazků celní správy před vstupem do EU (vyřizování tranzitů, celních skladů, režimů s ekonomickými účinky ...), jednak nově zahájit aplikaci předpisů vyplývajících z norem EU.