Řízení o předběžné otázce a soudy nových členských států - Hejtmánková, Lucie (2007)
Jádro práce spočívá v analýze předběžných otázek předložených vnitrostátními soudy nových členských zemí EU a reakce Soudního dvora Evropských společenství na ně. Úvodní pasáže textu přináší obecné nastínění problematiky. Následně práce poskytuje analýzu předběžných otázek předložených novými členskými státy Evropské unie, přičemž sleduje jak procesní, tak i věcné hledisko. Vnitrostátní přístup soudů členských zemí je dále reprezentován příkladem českých soudů. V závěru dochází ke zhodnocení zjištěných poznatků a nastínění možného budoucího vývoje.