Biofyzikální analýza mechanismu protinádorového působení nových metalofarmak - Heringová, Pavla (2007)
Cisplatina (cis diaminodichloroplatnatý komplex) v současné době patří mezi nejpoužívanější protinádorové látky s centrálním atomem kovu. Cisplatina se využívá zejména při léčbě nádorů varlat, vaječníků a močového měchýře. Bohužel při léčbě nejčastěji se vyskytujících nádorů, jako jsou nádory tlustého střeva, prsu nebo konečníku, cisplatina selhává. Podávání cisplatiny je také spojeno s řadou vedlejších účinků, proto je nutné hledat nové sloučeniny, které by byly méně toxické, nebo by působily při léčbě nádorů, ve kterých je cisplatina neúčinná, či proti buňkám, které jsou k podávání cisplatiny rezistentní. Jedním ze způsobů může být aktivace trans konfigurace. V této práci byla studována interakce komplexu trans [PtCl2(pip pip)NPA], kde pip pip je 4 piperidinopiperidin a NPA je n propylamin - s DNA, která je cílovým místem působení cisplatiny. V předchozích studiích bylo ukázáno, že tato sloučenina je cytotoxická a je efektivní, hlavně proti buněčným liniím rezistentním k cisplatině {.