Charakterizace aduktů platinových komplexů na DNA duplexech pomocí Ramanovy spektroskopie - Mašek, Vlastimil (2007)
Bylo prokázáno, že DNA je cílovým místem působení cytostatik na bázi komplexů platiny. Mechanismus působení těchto látek spočívá v jejich schopnosti vytvářet s molekulou DNA různé typy koordinačních aduktů. Cisplatina vytváří koordinační vazby preferenčně s nukleofilními místy guaninových zbytků v DNA. Vzhledem k tomu, že cisplatina je bifunkčním činidlem, má schopnost vázat se k jednomu nebo ke dvěma místům v molekule dvoušroubovicové DNA. Výsledkem je tvorba monofonkčních aduktů, vnitrořetězcových a meziřetězcových příčných vazeb. Všechny tyto adukty různou měrou narušují lokálně konformaci DNA. Strukturní distorze způsobené těmito adukty se významně liší mírou narušení párování bazí, narušení vrstvení bází, ohybem dvoušroubovice DNA a ovlivnění konformace cukerného zbytku. V předkládané práci jsou uvedeny výsledky získané pomocí Ramanovy a diferenční Ramanovy spektroskopie na modelovém systému, tvořeném místně specifickými adukty cisplatiny (1,2-GG intrastrand, 1,3-GG-intrastrand a .