Britské impérium, jeho střety s carským Ruskem o Afghánistán a Střední Asii - Plšek, Jan (2007)
Bakalářská práce popisuje britské a ruské pronikání do Střední Asie a vzájemné střety těchto dvou velmocí. Zkoumaná problematika je zaměřena především na 19. století, během kterého vrcholila britská snaha o kontrolu Afghánistánu spolu s ruským postupem do středoasijských oblastí