Osudy politických vězeňkyň v letech 1948-1960 - Šmelová, Ivana, 1981- (2007)
Ve své práci jsem se zaměřila na osudy pěti politických vězeňkyň, přítelkyň z pardubické věznice. V jednotlivých příbězích jsem shrnula jejich život před zatčením, zatčení, výslechy, léta strávená ve věznicích a jejich život po propuštění. Tyto jednotlivé případy sestavují mozaiku, která vypovídá o životech žen, jež žily v době komunistické totality, se kterou se nechtěly a nedovedly smířit. Jejich příběhy ukazují, že do vězení se v této době mohl dostat každý a za vše, co odporovalo ideologii. V samostatné kapitole jsem se zabývala věznicí v Pardubicích, kde strávily jmenované vězeňkyně nejdelší dobu svého trestu