Funkce a postavení částic v novořečtině - Holíčková, Jana (2007)
Ve své bakalářské diplomové práci s názvem „Funkce a postavení částic v novořečtině“ jsem se pokusila o klasifikaci novořeckých částic ára, gár, ge, díthen, kaíti, lipón a novořeckých spojek men ... de, které se nám zachovaly z klasické řečtiny (v případě lipón z helénistického období). V úvodních kapitolách jsem krátce charakterizovala české částice a řecké částice od klasického a helénistického období po současnost. Hlavním cílem mé práce bylo zjistit, jak se tyto částice a spojky používají v novořečtině, které významy si zachovali z klasické řečtiny, popř. z helénistického období, jaká je jejich četnost. Pro tyto účely jsem využila novořeckou databázi ETHEG, ze které jsem vybrala vhodné příklady, na kterých jsem ukázala použití těchto částic a spojek