Pojetí chasidismu v díle Jiřího Langera - Bartecká, Hana (2007)
Práce se věnuje osobě Jiřího Langera, jeho životu, dílu a především jeho literární tvorbě týkající se chasidského prostředí. Na základě detailního rozboru užitých literárních prostředků odhaluje inspirační zdroje autora, jeho předpoklady a motivy tvorby. Odhalené skutečnosti jsou prezentovány na ústředních pojmech chasidského učení - cadik, modlitba, přiblížení k Bohu. V této souvislosti práce přibližuje vývoj interpretace těchto pojmů. Součástí práce je srovnání koncepce chasidského hnutí Jiřího Langera, Martina Bubera, Elieho Wiesela a Gershoma Scholema. Dále práce pojednává o tom, jak se promítá postoj zmiňovaných autorů v jejich pojetí chasidského příběhu. Práce nabízí stručné nahlédnutí do historie a vývoje chasidského hnutí