Translation of modal verbs into Czech - Paclíková, Pavla (2007)
Předkládaná diplomová práce se zabývá anglickými modálními slovesy a jejich překladem do češtiny. Práce zkoumá jejich výskyt v románovém textu a výsledky porovnává s výzkumem na právnických textech (Pelíšková 2006). Výsledky byly získány na základě textů obsažených v paralelním korpusu KAČENKA. Kromě srovnání s modálními slovesy v právnické angličtině, bylo provedeno i srovnání s výzkumem na stejném druhu textu (Dostálová 2006). Teoretická část se zabývá následujícími tématy: modalita a terminologie, modální slovesa všeobecně, popis jednotlivých modálních sloves, korpusová lingvistika a pojmy s ní spojené, představení metodologie a výzkumných prací, které byly použity k porovnání. Praktická část uvádí tabulky, které poskytují přehled o výskytu modálních sloves v jednotlivých subkorpusech a jejich překlad do češtiny. Každá tabulka je doprovázena srovnáním a komentářem k překladu a výskytu daného modálního slovesa