Zum Erstspracherwerb bei bilingualen Kindern im Vergleich zum Zweitspracherwerb bei DaF-Lernenden - Haluzová, Petra (2007)
Diplomová práce Zum Erstspracherwerb bei bilingualen Kindern im Vergleich zum Zweitspracherwerb bei DaF-Lernenden srovnává vývoj řeči u česko-německých bilingválních dětí předškolního věku s vývojem němčiny jako druhého cizího jazyka u českých studentů. V první části jsou shrnuty dnešní teoretické poznatky o obou typech osvojení jazyka. Vzhledem k situaci zkoumaných děti se teoretická část práce zaměřuje rovněž na zvláštnosti vývoje řeči předškolních děti vyrůstajících v bilingválních rodinách. Praktická část dále analyzuje chyby zaznamenané během vývoje první řeči u dvou bilingválních dětí z česko-německé rodiny a vývoje němčiny jako cizího jazyka u osmi českých studentů. Těžiště práce spočívá ve srovnání obou typů vývoje a poukazuje na významné paralely respektive analogie, které lze na základě sebraného materiálu vyvodit. Oba typy vývoje jazyka vykazují podstatné shodné znaky