Karagiozis: Alexandr Veliký a prokletý had - Gažová, Natália (2007)
Tématem předkládané práce je řecké stínové divadlo Karagiozis a rozbor jedné z jeho nejznámějších her „Alexandr Veliký a prokletý had“. Jako obraz společnosti z konce 19. a začátku 20. století Karagiozis zachycuje nejen rámec své doby, ale také charaktery příznačné pro společensko-kulturní přechod v Řecku tohoto období. Cílem je čtenáře seznámit s tradicí řeckého stínového divadla , s jeho historickým vývojem a postavením v rámci lidové kultury v Řecku. Druhá část práce je věnována rozboru zmíněné hry. Práce se v jednotlivých oddílech zabývá původem námětu této hry, dramatickým ztvárněním a jevem zařazení minulosti do přítomnosti představení