Pověst o založení města Trutnova - Voňková, Michaela (2007)
Pověst o založení města Trutnova Bakalářská práce pojednává o tradované pověsti o založení Trutnova. Spadá do roku 1006 a byla zapsána v 16. století trutnovským historiografem Simonem Hüttelem, o kterém se obšírně rozepisuji v jedné z kapitol. Ústředním námětem celé pověsti je zápas bájného Truta s drakem. Vzhledem k tomu, že se zachovala celá řada verzí pověsti, které se liší někdy jen v maličkostem, jindy v celé řadě okolností, věnovala jsem část práce jejich interpretaci. Hlavní problematikou se stala hlavní postava - hrdinný Trut. Někdy je líčen jako uhlíř či kovář, v ostatních případech, včetně Hüttelovy verze, jako rytíř a šlechtic Albrecht z Trautenbergu. V dalších variantách se obměňuje způsob usmrcení saně. Proto je hlavní část práce věnována symbolickému výkladu pověsti. Důraz je kladen na alchymickou a hermetickou tradici, na symbol draka, rytíře a kováře. Draci se stali tématem jedné rozsáhlé kapitoly, v níž se věnuji západním a částečně i asijským východním dr