Právní postavení Tibetu - Střítecká, Petra (2007)
Diplomová práce se zabývá právním postavením Tibetu. V roce 1950 vtrhly do Tibetu vojenské jednotky čínské Lidově osvobozenecké armády, aby „zachránily tři miliony Tibeťanů před imperialistickým útlakem“. Dle tvrzení tibetské exilové vlády byl Tibet do okamžiku invaze v roce 1950 plně nezávislým státem. Čínská Ústřední lidová vláda svůj vpád ospravedlňuje historickými nároky na Tibet a tvrdí, že byl vždy její integrální součástí. Cílem práce je zhodnotit otázku nezávislosti Tibetu z hlediska mezinárodního práva a posoudit, zda lze čínskou invazi hodnotit jako protiprávní akt agrese a okupace. Práce vychází z protichůdných argumentů tibetské exilové vlády a Číny a zabývá se postojem mezinárodního společenství.