Politische Lyrik von Erich Fried und Hans Magnus Enzensberger in den 50er und 60er Jahren des 20. Jahrhunderts - Štětková, Lenka (2007)
Diplomová práce pojednává o politické lyrice Ericha Frieda a Hanse Magnuse Enzensbergera, dvou významných německy píšících autorů 2. poloviny 20. století. Nejprve je naznačen politický a literární vývoj Spolkové republiky Německo v 50. a 60. letech 20. století. Poté jsou představena vybraná díla Ericha Frieda, jejichž motivem je politická situace 50. a 60. let v Německu i ve světě - Warngedichte a und Vietnam und. Básně jsou analyzovány jak po formální, tak po obsahové stránce. Stejným způsobem probíhá rozbor sbírek Hanse Magnuse Enzensbergera verteidigung der wölfe gegen die lämmer, landessprache a blindenschrift. Díla obou básníků a jejich přístup k uměleckému zobrazení tehdejší politické reality jsou v závěru porovnána. Důležitým měřítkem politické angažovanosti poezie těchto básníků se stává to, do jaké míry splývá autor s lyrickým subjektem svých básní.