Náboženská ideologie, expanzionismus a sociální stratifikace v Tenochtitlánu - Krpeš, Jiří; Papoušek, Dalibor, 1961-; Masarykova univerzita. Ústav religionistiky (2007)
Cílem této práce je na pozadí procesů sociální stratifikace v Tenochtitlánu nahlédnout okolnosti vzniku a rozvoje státem propagované náboženské ideologie. A spolu s tím se též pokusit o interpretaci, jak mohla realizace této válečné, nábožensko-politické, vize řádu přispět k expanzi Aztécké říše.
The aim of my thesis is to examine the circumstances of the origin and progress of state-supported religious ideology in context of social stratification in Tenochtitlán, and also to interpret how the religious ideology could contribute to the expansion of the Aztec Empire.
Vedoucí práce: Dalibor Papoušek.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2007.
Keywords: náboženství a politika -- Mexiko; Aztékové; sociální stratifikace -- Mexiko; religion and politics -- Mexico; Aztecs; social stratification -- Mexico; Mexiko (Mexiko); Mexico City (Mexico); diplomové práce; master's theses