Kolektivizace zemědělství na Vimpersku - Lehečková, Vladislava (2007)
Předkládaná diplomová práce se snaží postihnout relativně krátkou historickou epatu jednoho z bývalých jihočeckých pohraničních okresů. Předmětem jejího výzkumu je vývoj kolektivizace okresu Vimperk, a to obcí Zdíkov, Boubská a Pravětín, kde vznikala JZD, a Státního statku Vimperk. Historický úsek let 1949-1958 je ve vývoji české vesnice přelomový. Po nástupu KSČ k moci se zemědělská polika státu zaměřila na likvidaci soukromého hospodaření. Byla vedena cílená kampaň proti majitelům půdy, emocionálně vystupňovaná ve sdělovacích prostředcích. K určitému uvolnění zemědělské politiky došlo po nástupu prezidenta Antonína Zápotockého, ale jen na určitou dobu, protože v následné druhé etapě združstevňování vesnice byla provedena konečná likvidace soukromého zemědělského sektoru. Během let 1949-1958 se okres Vimperk stal součástí důležitých historických událostí této doby, počínaje soudními procesy s tzv. "vesnickými boháči" a konče jejich přesídlením. Toto téma jsem si zvolila, protože mnohé