Vliv rajhradských benediktinů na středověkou obec věřících - Klesnilová, Jitka (2007)
Práce se zaměřuje na konkrétní příklad soužití oficiálního křesťanského náboženství v podobě rajhradských benediktinských mnichů a lidových vrstev obyvatelstva zdejší farnosti. Jako výchozí pramen slouží vybrané rukopisy rajhradských benediktinů uložené v Moravské zemské knihovně, na jejichž základě si práce všímá některých jevů souvisejících s problematikou kontaktu a interakce „normativního“ a „žitého“ náboženství. Zejména se jedná o problém komunikace obou vrstev společnosti, kterou komplikuje nejen jazyková bariéra, ale i další faktory související s nesnadnou adaptací křesťanského náboženství na venkově, kde stále přežívají některé tradiční víry a praktiky z předkřesťanské doby. Dále si práce všímá středověkého církevního kalendáře v kontrastu s tradičním vnímáním času agrární společností skrze přírodní cykly, což je pozorováno na základě čtrnácti rajhradských kalendárií ve středověkých rukopisech. Další oblastí zájmu práce je písemná produkce dochovaná v Rajhradu a související s p