Das neuromantische Stadtbild im Werk Paul Leppins unter besonderer Beachtung der städtischen Phantastik in seinem Gespensterroman Severins Gang in die Finsternis - Kozlová, Hana Johana (2007)
Práce zpracovává v názvu předeslané texty - romány Severinus Gang in die Finsternis a Die Thüren des Lebens, divadelní hru Der Enkel des Golem, dvě krátké povídky Das Gespenst der Judenstadt a Das Haus am Ufer. Při výběru textů sehrála roli míra „angažovanosti“ městského prvku. Specifická poetika těchto děl vzniká „infikováním“ prvků městského fantastična mýtem Prahy. Tradiční mravní dichotomie město-venkov, posílená apokalyptickými vizemi generace fin de siècle, existence tolik polemizovaného tzv. trojího ghetta, jež je v německé literatuře poprvé sensu stricto literárně reflektováno právě Leppinovou prvotinou z roku 1901 Die Thüren des Lebens a konečně působení iracionálního lokálního faktoru - „města Golema“, přispívá k mytizaci německé pražské literatury. Obraz města v Leppinově díle se odvíjí od ambivalentní povahy daného města. Své postavy umisťuje do minulých, často tragických kulis. Vnější prostor města charakterizuje všeobecný rozklad, sporé světlo, chorobná dvojbarevnost, řád.