Vývoj samosprávy v obci Bystrc (1895-1938) - Kuchař, Zdeněk (2007)
Tato práce se zabývá vývojem místní správy v obci Bystrc v letech 1895-1938. V práci je uvedeno složení a pravidelné změny obecních orgánů ve volbách a vývoj odměn představených obce Bystrc. Dále se práce zabývá obecními rozpočty a jejich zadlužováním a zajímavými událostmi, které se v daném období v obci Bystrc staly. V práci je též uvedena teorie k vývoji samosprávy a právních norem ve sledovaném období. Práce čerpá z dobových pramenů a příslušné literatury. Obec Bystrc leží severozápadně od centra Brna. Obec Bystrc se 1.7. 1960 připojila k Brnu.