Předpoklady muzeí v přírodě pro rekonstrukci a prezentaci tradičních technologií - Petřek, Jiří; Holman, Pavel, 1965-; Masarykova univerzita. Ústav archeologie a muzeologie (2007)
PŘEDPOKLADY MUZEÍ V PŘÍRODĚ PRO REKONSTRUKCI A PREZENTACI TRADIČNÍCH TECHNOLOGIÍ Znalost tradičních rukodělných technologií se stává nepostradatelnou součástí budování a existence muzea v přírodě. I přesto že se péče o tradiční technologie v posledních letech zlepšila, je obtížné některé mizející jevy tradičních technologií nadále uchovávat. Péče o tyto mizející jevy by se neměla omezovat jen na jejich dokumentaci, ale i na jejich rekonstrukce a prezentaci. Možnost rekonstrukce tradiční rukodělné technologie byla vyzkoušena v roce 2005 na konkrétním vědeckém úkolu ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Provést však úplnou rekonstrukci včetně všech sociálních a kulturních aspektů dnes nelze. Měli bychom o to usilovat, a snažit se zmíněné sociální či kulturní aspekty prezentovat současně s prezentací rekonstruované technologie. Prostor muzea v přírodě se jeví jako nejvhodnější pro rekonstrukce a prezentaci v popsaných souvislostech
Prerequisites of open - air museums for reconstruction and presentation of traditional technologies Craftmanship of traditional handmade technologies becomes indispensable part of developing and existence of open - air museum. Even though the traditional technology care has become better during recent years, it is guite difficult to keep some disappearing features of traditional technologies. The care about these issues should not be only restricted to documentation but also should focus on the reconstruction of traditional handmade technology on specific scientific project in Wallachian open - air museum in Rožnov pod Radhoštěm. Nevertheless, it is not nowadays possible to realize full reconstruction including all social and cultural aspects. We should make an effort and not only to mention aspects above but also to present reconstructed technology altogether. The area of open - air museum seems to be the most convenient for both reconstruction and presentation of described contexts
Vedoucí práce: Pavel Holman
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2007
Keywords: Valašské muzeum v přírodě (Rožnov pod Radhoštěm, Česko); řemesla; skanzeny -- Česko; handicrafts; open-air museums -- Czechia; Rožnov pod Radhoštěm (Česko); Rožnov pod Radhoštěm Region (Czechia); bakalářské práce; bachelor's theses