Předpoklady muzeí v přírodě pro rekonstrukci a prezentaci tradičních technologií - Petřek, Jiří (2007)
PŘEDPOKLADY MUZEÍ V PŘÍRODĚ PRO REKONSTRUKCI A PREZENTACI TRADIČNÍCH TECHNOLOGIÍ Znalost tradičních rukodělných technologií se stává nepostradatelnou součástí budování a existence muzea v přírodě. I přesto že se péče o tradiční technologie v posledních letech zlepšila, je obtížné některé mizející jevy tradičních technologií nadále uchovávat. Péče o tyto mizející jevy by se neměla omezovat jen na jejich dokumentaci, ale i na jejich rekonstrukce a prezentaci. Možnost rekonstrukce tradiční rukodělné technologie byla vyzkoušena v roce 2005 na konkrétním vědeckém úkolu ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Provést však úplnou rekonstrukci včetně všech sociálních a kulturních aspektů dnes nelze. Měli bychom o to usilovat, a snažit se zmíněné sociální či kulturní aspekty prezentovat současně s prezentací rekonstruované technologie. Prostor muzea v přírodě se jeví jako nejvhodnější pro rekonstrukce a prezentaci v popsaných souvislostech