Slovesný folklor Romů - Prachařová, Leona (2007)
Tato práce se věnuje slovesnému folkloru Romů, kterému začala být věnována na našemu území soustavná pozornost až ve druhé polovině 20. století. Smyslem práce bylo zmapovat dosavadní vývoj bádání, pozornost byla věnována i jednotlivým badatelům a jejich práci. V rámci teoretického základu práce jsou rovněž charakterizovány jednotlivé folklorní žánry, které se u Romů podařilo zachytit. Rozpracován je i vznik romské literatury na našem území a její návaznost na orální tradici. Praktická část práce nahlíží do aktuální stavu romské slovesnosti, který je podchycen prostřednictvím terénní sondy uskutečněné v Brně.