Břeclav ve stínu hákového kříž (1938-1945) - Daneš, Martin; Dvořák, Tomáš, 1973 květen 4.-; Masarykova univerzita. Historický ústav (2007)
Tato práce se pokouší zmapovat politický, hospodářský, sociální a kulturní vývoj města Břeclavi v letech nacistické okupace 1938-1945, kdy se Břeclav stala, jako většinové české město v rámci odstoupení sudetoněměckého území, po podpisu mnichovské dohody hraničním městem Německé říše. Její následný vývoj se poté lišil od vývoje budoucích protektorátních měst, protože byla od počátku odtržena od českého živlu a byla vystavena silné germanizaci. V letech 1944-1945 zažila Břeclav i válečné události, jejichž následky pociťovala ještě nejméně deset let poté. Práce začíná popisem událostí, které okupaci předcházely, samotný průběh okupace je pak popsán v samostatné kapitole. Období válečných let je rozděleno tématicky na aspekty obyvatelstva a jejich všedního života v letech 1939-1945, krátce je popsáno i řešení židovské otázky ve městě, následuje problematika válečného školství a průmyslu. Závěrečnou kapitolou je doba osvobození města v dubnu 1945 a situace těsně poté. V příloze je poté k
This work tries to describe the political, economic, social and cultural development of city Břeclav during the nazi occupation in years 1938-1945. Work starts with the description of the prewar situation (preoccupation, solitary occupation), then it continues with social and jewish question in years 1939-1945, it describe education and war industry too. In the end of this work is describing a last few months of WW 2 and the liberation with help of Red army
Vedoucí práce: Tomáš Dvořák
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2007
Keywords: bakalářské práce; bachelor's theses