Regulovaný magistrát v Třebíči - Houzarová, Helena (2007)
Regulovaný magistrát v Třebíči vznikl v souvislosti s josefínskými reformami v roce 1787. Práce charakterizuje fungování tohoto úřadu v obecné rovině i jeho konkrétní podobu v Třebíči. Magistrát obstarával politickou, hospodářskou a justiční správu města celou první polovinu 19. století. Městské hospodářství tehdy velmi upadalo vlivem nepříznivých okolností (napoleonské války, požáry, povodně), ale i nedostatky ve správě. Práce uvádí jména úředníků v městské radě a dále popisuje i dějiny města v tomto období. Zachycuje historické události i hlavní body hospodářského vývoje jako pokles významu soukenického cechu, naopak vzestup koželužství a první projevy průmyslové revoluce.