Zdravé domy. Ekologie & tradice hliněné architektury - Korčáková, Alžběta, 1982- (2007)
Práce shrnuje malý průřez dějinami hlíny od nejzazší minulosti až po současnost, s různými aspekty a proměnami, její vývoj, principy zdravého bydlení, tradiční a současné technologie a materiály. Poukazuje také jakými různými směry a způsoby můžeme ke hlíně přistupovat a pohlížet na ni. V kapitole Nová generace hliněné architektury uvádí hliněné stavby v současnosti, zvláště pak výzkumy z Česka, Slovenska, a Rakouska jako odlišné prototypy: Alternativní způsob stavění v Zaježové na Slovensku s profesionálními domy v Praze-Průhonicích a Tattendorfu v Rakousku. Hlína se v současnosti stává také díky své enviromentální hodnotě spolu se dřevem materiálem budoucnosti. Stává se ale nejen ekologickou alternativou, ale také určitým luxusem. Opouští pozvolna v myšlení lidí utkvělou představu hlíny jako levného, bídného staviva pro ty nejchudší. Hlína, přírodní materiály, ekologie, to jsou všechno stále otevřená témata k diskuzi, která nás vybízejí se na počátku 21. století zamyslet nejen.